Ptáčátka

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

2006/06/22

Jak upéct letní koláč - mňam :o)

Kulatý letní piškotový koláč s tvarohem, ovocem a želatinou se vyrobí následovně:
Vem kulatou dortovou formu, vymaž máslem a vysyp polohrubou moukou. Troubu nastav na 200°.
Korpus: Roztluč 4-5 vajec, rozděl bílky a žloutky. Bílky ušlehej na sníh, pak postupně přimíchávej žloutky. Dál do toho vraž 1 vanilkový cukr, panáka oleje, zhruba 1/3 hrnku cukru a 1/2 hrnku polohrubé mouky a pěkně vyšlehej. Vypni šlehač a opatrně zamíchej asi tak 1/2 pytlíčku prášku do pečiva. Vylej těsto do formy a hoď do trouby. Dojdi si na záchod a napít se, ale nezdržuj se, korpus je pečený za pár minut!! Píchni do korpusu špejli a když na konci nezůstane nalepené těsto, vyndej ho z trouby a nech chladnout.
Poznámka: Když zapomeneš zkontrolovat stav upečení špejlí a následně zjistíš, že vychladlý korpus je ještě syrový, neházej flintu do žita, nic není ztraceno! Vrať koláč to trouby a on si bude vesele pokračovat v pečení, aniž by se srazil (osobně ověřeno..).
Tvaroh: Vaničku plnotučného tvarohu ušlehej s 1 žloutkem, 1 vanilkovým cukrem, šťávou a ostrouhanou kůrou z půlky citrónu a moučkovým cukrem (podle chuti, já radši kyselejší). Tvaroh namaž na vychladlý korpus a protože zjistíš, že na tak malý korpus by stačila jenom půlka vaničky, tak zbytek tvarohu musíš sníst... :o)
Vršek: Na tvaroh naskládej nakrájené nebo celé ovoce podle vlastní chuti a fantazie (třeba jahody, jabka, hrušky, meruňky, nektarinky, rybíz - no prostě co dům/zahrádka/Tesco dá).
Želatinová poleva: Vem dva pytlíky červeného nebo čirého Dort želé od Dr. Oetkera a postupuj podle návodu na pytlíčku. Vlažným želé zalej dortík a nech v ledničce pořádně ztuhnout.
No a nakonec stačí ozdobit třeba šlehačkou nebo lístky máty a SEŽRAT!! :o)))

Co potřebujeme - rekapitulace: 4-5 vajíček, 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1/3 hrnku cukru, panák oleje, prášek do pečiva, 2 vanilkové cukry, citrón, plnotučný tvaroh, moučkový cukr, máslo na vymazání formy, ovoce, 2 x Dort želé Dr. Oetker, dortová forma, elektrický ruční šlehač.
Doba přípravy: korpus - 10 minut, tvaroh - 5 minut, zdobení - 10 minut, tuhnutí - 1/2 hodiny

1 komentář:

Martin řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.